OPI System: A gabonaipar jövője

Előző bejegyzésünkben összeszedtük, milyen tényezők nehezítik a gabonatárolást. Cikkünk rávilágított arra, hogy a gabona megfelelő tárolása milyen összetett feladat.
Az OPI System ennek az összetett feladatnak a hatékony, környezetbarát és optimalizált energiafelhasználással történő ellátásához járul hozzá.

Ebben a bejegyzésben az OPI rendszereit mutatjuk be.
Ha úgy érzi, az Ön munkáját is megkönnyítené valamelyik, vegye fel velünk a kapcsolatot  elérhetőségeink valamelyikén!

Biztonságos gabonatárolás (OPI System)

 

Biztonságos gabonatárolás

2022 nyara különösen aszályos volt Európában, amelynek – többek között – a gabonatermés látta kárát. Lényegesen kevesebb termést tudtak csak betakarítani a gazdák. Így a termény különösen felértékelődött, a tárolás során fellépő veszteség és minőségromlás minimalizálása fontosabb kérdéssé vált, mint eddig bármikor.

Márpedig a gabona minőségének megőrzése a tároláson áll vagy bukik.

A megnövekedett energiaárak azonban csak tovább nehezítik a helyzetet, a gabonatárolás ugyanis jelentős energiafelhasználással is járhat. Ahhoz, hogy a gabonaszemek megőrizzék minőségüket, többek között levegőztetésre és szárításra van szükség, valamint a gabona hőmérsékletéről és a páratartalomról való folyamatos adatgyűjtésre, illetve ezen értékek szabályozására. Az ezeket a feladatokat ellátó rendszerek hatékony, gazdaságos működtetése kulcsfontosságú.

Az OPI System ezzel a kihívással segít szembenézni.

OPI System: A gabonagazdálkodás jövője

Az OPI évtizedek óta támogatja a hatékony gabonagazdálkodást. Rendszerei már több mint 75 országban járulnak hozzá a mezőgazdasági termény megóvásához. A gabonatárolás területén bevezetett újításaik a gabonavagyon jelentős részét mentették már meg. Sőt, a gazdálkodók számára ez nem csak a termény megmentését jelenti – jelentős bevétel-kieséstől is megmenekülnek.

Az OPI rendszerei úttörőnek számítanak a gabonatárolás területén. Korszerű digitális eszközeiknek köszönhetően egészen biztosan hosszú távon a gabonagazdálkodás legpontosabb, legmegbízhatóbb képviselői lesznek. Mivel a rendszerek folyamatosan bővíthetőek, használatuk folytonossága is biztosított.

Az OPI fejlett gabonatárolás-menedzsmentje szembemegy a „klasszikus” reaktív gabonakezeléssel. Rendszerei monitorozzák a környezetet, így mindig információval tudnak szolgálni például a szemek maghőmérsékletéről vagy épp a tároló páratartalmáról. Az automatizált ventilátorvezérlés pedig lehetővé teszi az ideális körülmények gyors megteremtését, és a problémák proaktív megelőzését (azok utólagos, tűzoltásszerű kezelése helyett).
A nedvesség és a hőmérséklet állandó figyelése és a ventilátor vezérlő rendszer lehetővé teszi, hogy a szemek mindig megfelelő hőmérsékletűek legyenek, és mindig megfelelő páratartalmú levegő vegye őket körül.
A gabonatárolás körülményeinek szabályozása megnöveli a gabonatermés tárolási idejét, és minimalizálja a gabona romlását és minőségének csökkenését.

Az OPI rendszerek automatizált működtetésének köszönhetően nem csak munkaerő szabadul fel – az energiát sem fogyasztják feleslegesen, hiszen a ventilátorok csak akkor és csak annyi időre lépnek működésbe, amikor és amennyire szükséges.

Milyen feladatokat lát el az OPI System?

Az OPI System rendszerei képesek riasztásokat küldeni azokban az esetekben, amikor valamilyen határon kívüli értéket mérnek. A grafikus felület pedig az adatok gyors és egyszerű értelmezésében is segítséget nyújt. Így ha szükségesnek érzi, az OPI kézi monitoráról, okoseszközről vagy asztali számítógépről (attól függően, hogy melyik rendszert használja) a beolvasott adatok alapján működésbe léptetheti a ventilátorokat, a rendszer típusától függően kézi vagy automata módon.

De milyen esetekben lehet erre szükség?

Természetes levegőszárítás

Ha a levegő relatív páratartalma túlságosan magas, akkor a gabonaszemek felveszik a nedvességet, ami tönkreteszi őket.

Ezért, amikor a páratartalom átlép egy határértéket, a levegő szárítására van szükség (lehetőleg minél kevesebb hőt használva ehhez). Ám ha ez nem természetesen és egyenletes mértékben történik, az térfogatvesztéssel járhat.

Az úgynevezett In-Bin szárítás, amely az OPI System részét képezi, a levegő természetes és egyenletes szárításával a lehető legkevesebb energiát felhasználva a lehető leghatékonyabban állítja be az ideális páratartalmat.
Ha az Ön silója rendelkezik ventilátorral, az OPI System segítségével ezt a folyamatot automatizálhatja.

A gabona levegőztetése

Abban az esetben, ha a szemek hőmérséklete túl magas, fennáll a romlás és a zsugorodás veszélye, de a penésznek és a rovaroknak is kedvezhet a magas maghőmérséklet.

Ezért figyelmet kell fordítani a gabona levegőztetésére is, hiszen ez a természetes hűtés legjobb módja. Ám a túlságosan lehűtött termény sem jó, mivel a páralecsapódás szintén a penész és a rovarok terjedését idézheti elő.

Az OPI System a hőmérséklet állandó mérésével hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő időben történjen a gabona átmozgatása, vagy hogy a levegőztetés éppen addig tartson, ameddig valóban szükség van rá, és a ventilátorok csak a szükséges ideig dolgozzanak.

A gabona rehidratációja

Vannak olyan termények (például a repce), amelynek a nedvességtartalma a betakarítás után néhány százalékkal kevesebb az ideálisnál. A gabona minőségének megváltoztatása víz fizikai hozzáadásával azonban hamisításnak (illegális tevékenységnek) minősül.

A gabona rehidratációja viszont úgy is lehetséges, ha természetes, nedves levegőt fújunk rá. Az OPI System erre is képes.

Az OPI System rendszerei

Az OPI több rendszert is kínál a gazdálkodóknak. Így mindenki megtalálhatja köztük a számára leginkább szimpatikusat.

StorMax

A StorMax egyediségét a kézi monitor jelenti, amellyel lokális méréssel nyomon követhető a gabonatároló hőmérséklete vagy épp a silóban lévő páratartalom. Mivel a kézi monitor az adatok tárolására is alkalmas, hosszabb távú trendek elemzésére is lehetőséget teremt. Ha az Ön rendszere rendelkezik ventilátorral, a trendek alapján képes döntést hozni az egységek üzemeltetéséről a mért értékeknek megfelelően.

A StorMax rendszert csupán a hőmérsékletet illetve a nedvességet mérő kábelek, valamint a kézi monitor alkotják, így egy gyorsan telepíthető, könnyen átlátható rendszerről beszélünk, amely ráadásul bármikor bővíthető. Ha elérkezettnek érzi az időt, bármikor válthat a kézi monitor-felügyeletről a teljesen automatizált OPI Blue-ra vagy az Integris Pro-ra.

OPI Blue

Az OPI Blue a piac legfejlettebb gabona gazdálkodási rendszere, mely online szolgáltat adatokat a silóban és annak közvetlen környezetében mért értékekről: a hőmérsékletről, a páratartalomról, a gabona szintjéről, a külső hőmérsékletről. Ezeket az információkat mobilkészülékre, de akár asztali eszközre is kérheti. A rendszer kompatibilis minden internetre csatlakoztatott eszközzel, sőt az új funkciókat és frissítéseket automatikusan letölti az internetről.

Az OPI Blue grafikus felülete gyors elemzés elvégzését is lehetővé teszi. Mivel a rendszer online tárolja az információkat, visszamenőleg is bármikor ellenőrizhetőek az értékek.

A rendszer segítségével a ventilátorok bárhonnan működésbe hozhatók kézi vagy automatikus módon, ezáltal szabályozva például a levegő nedvességtartalmát. Így a távolról történő beavatkozás, hibaelhárítás magától értetődővé válik.

Az OPI Blue akár már meglévő OPI rendszerre (például a StorMax-re) épülve is telepíthető, de önálló, új rendszerként is azonnal alkalmazható.

Ha az Ön rendszere rendelkezik ventilátorral, akkor a levegőztetés paraméterezésével elérheti a kitűzött szárazsági állapotot, ráadásul jelentős energia megtakarítással.

Az OPI Blue az egyik legköltséghatékonyabb módja a gabona kezelésének és védelmének. Miközben a rendszer segítségével megőrizhető a gabona értéke, az energiaköltség is csökkennek.

Integris Pro

Hasonlóan a többi rendszerhez, az Integris Pro is a termény minőségének monitorozását és a környezeti körülmények alapján a tárolás felügyeletét teszi lehetővé.

A teljesen automatizált adatgyűjtés és opcionális levegőztetés-vezérlés, valamint a folyamatos szintmérés ezt a rendszert is a korszerű technológiák egyik képviselőjévé teszi. A termény tárolásáról való megbízható adatok az Integris Pro esetében is az adatkezelő rendszerben, valamint a tendenciák megfigyelésére is alkalmas grafikus felületen érhetőek el.

Az OPI úttörő digitális platformjára építve biztos lehet benne, hogy a piac legpontosabb, legmegbízhatóbb rendszerét választja.

Hatékony gabonakezelés, korszerű gabonatárolás

korszerű gabonatárolás

Az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) előnye az OPI System rendszereinek, hogy a megvásárlására fordított költség rövid időn belül megtérül. Mivel segítségükkel energiatakarékosan és gyakorlatilag automatizáltan elérhető, hogy minimalizálódjon a veszteség, kevesebb munkát és időt igénybe véve jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termény tárolására nyílik lehetőség.

Kevesebb idő- és energia ráfordítás, mégis nagyobb nyereség, hiszen csökken a kárba veszett szemek száma.

Az OPI System könnyen telepíthető, és hosszú évekig azt a hasznot hozza, amiről most még talán nem is álmodik.

Az Ermico az OPI System tanúsított, kizárólagos magyarországi képviselete. Ebből kifolyólag kollégáink számos oktatáson és továbbképzésen vettek részt, így minden egyedi szükséglet esetén személyre szabott ajánlatot tudunk adni.

Ha kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy Önnél is lehetséges és érdemes alkalmazni az OPI System valamelyik rendszerét, vagy abban a döntésben szeretne segítséget kapni, hogy melyik rendszert válassza, vegye fel velünk a kapcsolatot, biztosan fogunk tudni segíteni!

Növelje a betakarítás hatékonyságát, optimalizálja a gabonatermés értékét, csökkentse a költségeket, és kerülje el a jelentős veszteségeket azáltal, hogy figyelemmel kíséri, beazonosítja és szabályozza a tárolóban lévő körülményeket, bárhol és bármikor.

Keressen minket elérhetőségeink valamelyikén, és a gabonatárolás nehézségeinek egy életre búcsút inthet!