Minden, amit a célgépekről és a célgépgyártásról tudni akar, de sosem merte megkérdezni

Ahogyan arról az előző bejegyzésünkben is írtunk, az Ermico célja, amely mellett elköteleződtünk, hogy a termeléstámogatás területén hatékony támogatást nyújtsunk. Így, többek között, a gépek gyártásában sem ismerünk lehetetlent. Minden egyedi igény kielégítésére tervezünk és gyártunk, telepítünk és karbantartunk gépeket, legyenek ezek a kérések bármennyire is speciálisak.

Ha szeretné jobban megismerni a speciális feladat ellátását szolgáló, úgynevezett célgépeket, ez a cikk Önnek szól!

Mit nevezünk célgépnek?

 

A gépipari berendezések nagy része egy jól körülírható, adekvát célt szolgál. Vannak olyan gépek, amelyek sztenderdeknek tekinthetők, mivel olyan funkciót töltenek be, amelyek nem kifejezetten egyediek, még ha más és más paraméterek szerint is kell az adott feladatot elvégezniük a különböző gyártósorokon. Ilyenek például a különböző adagoló-, vágó- és mérőgépek, a termékszortírozást végző gépek, vagy a vegyszer és folyadéktöltő gépek. Ezek a gépek kereskedelmi fogalomban is kaphatók, előre legyártott formában. Sokszor szerzik be őket ilyen formában az ipari üzemek, hiszen nincs szükség arra, hogy valamilyen jellegzetes, páratlan funkciójuk legyen.
(Mi, ugyanakkor, azt valljuk, hogy a megbízható és egészen biztosan funkcionális működés érdekében, érdemes az ilyen eszközöket is erre specializálódott cégektől megrendelni – ha ilyenre van szüksége, akkor is bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!)

Célgépnek azokat a gépeket, eszközöket, készülékeket, berendezéseket nevezzük, amelyek viszont olyan egyedi feladatokat látnak el, amelyek elvégzésére nincs sztenderd, előregyártott, kereskedelmi forgalomban is kapható eszköz. Más megfogalmazásban: a célgépek feladatorientált és feladatspecifikus berendezések, amelyek segítségével automatizálható egy munkafázis.

A célgépeket alapvetően két kategóriára oszthatjuk: megkülönböztethetünk gyártó-szerelő és a megmunkáló célgépeket.

A gyártó-szerelő célgépek általában, előkészítő, gyártási (például préselés, beültetés, csavarozás), összeszerelési vagy mérési-ellenőrzési, esetleg egyéb kiegészítő funkciókat látnak el.
A megmunkáló célgépek pedig többek között esztergáló, hegesztő, maró, fúró, menetformázó vagy épp sorjázó feladatokat végeznek.

Gyakran alkalmaznak célgépet gravírozás céljából, peremezéshez vagy épp mosáshoz, festéshez, szárításhoz. Igen hosszú listát lehetne arról írni, hogy a célgépek milyen feladatok elvégzését teszik lehetővé, elvégre éppen ez a lényegük: bármilyen munkafázis automatizálását lehetővé teszik.

Egy célgép működtetése történhet manuálisan, illetve működhet félautomatán vagy automatán is – az utóbbi időben az elektronikusan vezérelt célgépek térhódítása figyelhető meg. Beprogramozásukat jellemzően programozható logikai vezérlővel (programmable logic controller – PLC) oldják meg.
Egyedi célgéppel jelentősen növelhető a termelékenység, a hatékonyság; a hibalehetőség pedig csökken.

A továbbiakban körüljárjuk a kérdést: mikor érdemes célgép alkalmazása mellett dönteni?

Mikor érdemes célgépet alkalmazni?

Nem feltétlen könnyű felismerni egy termelési folyamatban, hogy mikor érdemes célgépet alkalmazni. Sok körülményt, tényezőt, szempontot figyelembe kell hozni egy ilyen döntéshez.

Általánosságban megállapítható, hogy az ipari folyamatok során fellépő egyedi esetek megoldásához, egyedi problémák áthidalásához célszerű specifikus feladat automatikus ellátására alkalmas célgépet bevetni.

Előfordul, hogy az igény egy már létező termék előállítása során merül fel.
Ennek hátterében állhat a termelési hatékonyság és a gyártási kapacitás, volumen növelésének vagy épp az állásidő csökkentésének vágya.

Egy célgéppel ugyanis növelhető az egységnyi idő alatt legyártható termékek száma, de akár a selejt arány csökkentése és magasabb minőség is elérhető, hiszen egy célberendezés képes mindig ugyanolyan szinten teljesíteni.

Olyan esetben is szükség lehet célgép használatára, amikor egy új termék előállításának, gyártásának folyamatát tervezzük meg. Kifejezetten egyedi, specifikus feladatok elvégzéséből állhat egy-egy munkafázis, amelyeket ha sikerül automatizálni célgép használatával, az a termélési kapacitás jelentős növelését teszi lehetővé. Ezáltal az új termék bevezetése jóval eredményesebben valósulhat meg.

A fentiekből kitűnik, hogy az igény pontos felmérése kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a lehető legjobban sikerüljön körüljárni a témát, és precízen megfogalmazni, hogy mit kell (majd) tudnia a célgépnek.
Ebből logikusan következik, hogy egy célgép egyedi géptervezés és gépgyártás eredményeként jön létre, amelyhez szakértelemre van szükség.

Nézzük most meg, hogyan zajlik egy célgép tervezése és gyártása!

Célgéptervezés

Egy célgép megtervezése minden esetben egyedi folyamat, hiszen mindig figyelembe kell venni az adott igényeket, kritériumokat, paramétereket. Fontos, hogy a feladat, melynek elvégzése a célgépnek köszönhetően automatikus lesz, precízen körül legyen határolva, mert csak így lehetséges optimálisan működő gépet tervezni.
Mi ennek érdekében mindig meghallgatjuk az ügyfél elképzeléseit, elvárásait, szükségleteit, segítünk számba venni minden lehetőséget és akár több javaslatot is felvázolunk.

Géptervezéshez (így a célgéptervezéshez is) a szakemberek ma már gyakran számítógépet használnak. Ez az úgynevezett számítógéppel segített tervezés (computer-aided design – CAD), amely több, különböző számítógép-alapú eszközzel is történhet.

Ezekkel az eszközökkel, rendszerekkel lehetséges, többek között, modellezni, ami még pontosabb tervezést tesz lehetővé. Egyre jobban terjednek a kétdimenziós modellezésre alkalmas rendszerek alternatívájaként a 3D alapú modellezők.

A 3D modellezőkkel a gép egyes részei külön-külön, kellő alapossággal megtervezhetőek. Így minden részlet precízen kidolgozható, ami után a gép virtuális megalkotásához már csak az egyes részletek megfelelő összeillesztésére van szükség, szintén 3D szimulációt alkalmazva. Erre a módszerre alulról, felfelé történő tervezésként is szoktak hivatkozni.

Ugyanakkor a 3D tervezők lehetőséget teremtenek a felülről lefelé tervezésre is. Ennek lényege, hogy egy nagyvonalú vázlatból kiindulva fokozatosan finomítható a terv, így a 3D modellből a számítógép képes elkészíteni egy kétdimenziós műszaki rajzot is akár.

A számítógépes tervezés egyik nagy előnye, hogy szimulációval vizsgálható, hogy az alkatrészek összeilleszthetők-e így az esetleges problémák nem az egyes alkotóelemek legyártása után derülnek csak ki, hanem jóval hamarabb, mikor még könnyebben lehet rájuk megoldást találni.

Egy másik előnye ezeknek a szoftvereknek, hogy dinamikai és kinematikai elemzés is végezhető velük.

Célgépgyártás

A célgéptervezést a célgépgyártás követi.
A tervezéshez hasonlóan a gyártás is támogatható számítógéppel. A számítógéppel segített gyártás (computer-aided manufacturing – CAM) jelentheti például a gépi eszközök szoftverrel történő irányítását, monitorozását.

Könnyen elképzelhető, hogy egy célgép elkészítéséhez szükség van egyedi alkatrészekre, ezért sokszor ezek létrehozásával kezdődik a gyártás.
Ezt követi a komplett gép összeállítása (melynek része például a mechanikai összeszerelés vagy a vezérlő villamosszekrény szerelése).

Ezzel azonban még nem ér véget a folyamat! A beprogramozás után fontos tesztelni a gépet, még a helyszínre telepítés előtt. Az üzembe helyezést követően pedig gondolni kell az utánkövetésre, annak érdekében, hogy ellenőrizhető és mérhető legyen a gép hatékonysága. Egy célgép elvégre pontosan körülhatárolt céllal jön létre, ezért ha a termelésből nem tudja hatékonyan kivenni a részét, és így emelve a gyártás volumenét, akkor valahol hiba csúszott a tervezésbe, esetleg a gyártásba.

Azt tapasztaljuk, a komplex megvalósítás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy partnereink válláról terhet vegyünk le, ezért az Ermico nem csak a gyártást, hanem a teljes kivitelezést vállalja: a koncepcionálástól kezdve egészen a telepítésig, termeléskövetésig segítséget nyújtunk, sőt karbantartást is vállalunk!
Az elkészített gépek beüzemeléséből és működtetéséből is kivesszük a részünk, részletes gépkönyvet adunk minden általunk készített géphez, így a célgépekhez is.

Most, hogy lerántottuk a leplet a célgépekről, Ön is láthatja komplexitásukat, a tervezésükben és gyártásukban rejlő kihívásokat, és elképesztő hasznukat.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha növelni szeretné az Ön által vezetett termelőüzem hatékonyságát is!