Alkatrészgyártás CNC-technológiával

Alkatrészgyártás CNC-technológiával

Alkatrészeket gyártani CNC-technológiával? Ha Önt is érdekli, hogy ez hogyan történik, ebből a cikkből választ kaphat! Összeszedtük a CNC-technológiával kapcsolatos alapvető tudnivalókat, a CNC-technológia előnyeit, és azt, hogyan is kapcsolódhat a CNC-technológia az alkatrészgyártáshoz.

Alkatrészgyártás

A hatékonyan termelő gépek alapját a tökéletes alkatrészek jelentik. Már egyetlen kopott, sérült, hibásan működő vagy tönkrement alkatrész komoly visszaesést jelentő problémákat, akár az egész termelés leállását eredményezheti. Ez pedig nagyon komoly veszteséget jelenthet bármelyik üzemnek.

Magától értetődő tehát, hogy egy-egy alkatrész utánpótlására bármikor szükség lehet. Az viszont már tévhit, hogy az adott gép gyártójától minden esetben be lehet szerezni újat a meghibásodott alkatrész helyére. Nem ritka, hogy a gyártó vagy forgalmazó cég már nem tud új alkatrészt biztosítani, vagy csak olyan nagy mennyiségben, amekkorára az üzemnek nincs szüksége.

Ha pedig célgép alkatrészéről van szó, tovább nehezedik a helyzet. Mivel a célgépeket egyedi feladatra, egyedi tervezéssel alkotják meg (ahogy erről egy korábbi bejegyzésünkben is írtunk), az esetek többségében az alkatrészei is egyediek, így a pótalkatrészt az elhasználódott alkatrész alapján kell legyártani.

Számtalanszor előállhat tehát olyan helyzet, hogy egy sérült, meghibásodott vagy elhasználódott alkatrész pótlására az egyetlen lehetőséget az alkatrész újbóli legyártása jelenti. Szerencsére erre van lehetőség, többek között mi is foglalkozunk alkatrészgyártással: ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot, ha pont szüksége van egy új alkatrészre!

Az alkatrészgyártás különböző anyagokra épül. Nem csak fém vagy műanyag lehet az alapanyaga egy-egy alkatrésznek, szilikonra, gumira vagy más anyagokra is szükség lehet. Mindig fel kell mérni az adott igényeket és szükségleteket. Tervrajz vagy mintadarab alapján is elkészülhet egy új alkatrész.

terv

Maga a gyártás pedig többlépcsős folyamat, ami számos különböző munkálatból állhat: például marásból, esztergálásból vagy szikraforgácsolásból.

CNC-technológia

Alkatrészgyártásra CNC-technológiával (Computer Numerical Control szerszámgéppel) is van lehetőség. Ez az a fajta szerszámgép, amely egy programozható mikrocomputert is tartalmaz, amely a vezérlést végzi.

Egy CNC-berendezés vezérlése a beépített mikroszámítógép programozási felületén történő programozással történik. Működését pedig az így vezérelt gép és az alkalmazott technológia határozza meg.

Egy CNC-gép tehát 2 fő egységből áll:

  • a vezérlésből (ez az elektronikus irányító berendezés);
  • valamint magából a szerszámgépből (ez fogadja a programozási felületen beprogramozott információkat, amelyek alapján elvégzi a megmunkálást).

Ez utóbbi szerszámgép többek között lehet maró, csiszoló, hegesztő vagy eszterga feladatokat ellátó, de akár köszörülő vagy szikraforgácsoló is.

Összességében tehát a CNC-szerszámgép olyan számítógép vezérlésű gép, amely a munkadarab készítésének feladatait emberi beavatkozás nélkül végzi.

Az utóbbi években a CNC-technológia megkerülhetetlenné vált az alkatrészgyártás területén. Ez nem is csoda, hiszen például az alumínium és a fém megbízható és precíz megmunkálása is CNC-szerszámgépekkel kivitelezhető a leghatékonyabban.

CNC-technológia

A CNC-technológia előnyei

A hagyományos, kézi megmunkálás jelentős mennyiségű emberi erőforrást igényel, az adott szakember tapasztalatán, szakértelmén, tehetségén, felkészültségén múlik az elkészített alkatrész minősége.

Ezzel szemben a CNC-gépek esetében, mivel számítógép irányítja a szerszámokat, mindig garantált a pontosság, a hatékony, gyors és biztonságos munkavégzés, és mindezekből fakadóan a költséghatékony gyártás. Elvégre ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy tetszőleges mennyiség legyártható bármiből, azonos minőségben.

Azáltal, hogy számítógép kontrollálja a legfontosabb műveleteket, jelentősen nő a termelékenység: a gép nagyobb ismétlésszámra képes, mint egy ember és pontosabban pozicionál, így jóval kisebb a hiba valószínűsége. Az előkészítés, az egyes műveletek közötti szerszámváltás és a fokozatkapcsolás is gyorsabban és precízebben történik a CNC-technológiának köszönhetően.

Egy CNC-gép programozása ugyan igényel némi hozzáértést, de a gyártás a programozás után már teljesen automatikusan történik. A gép nem fog elfáradni, mindvégig pontosan tud dolgozni.

Alkatrészgyártás CNC-technológiával

Manapság legtöbbször marások és esztergálások elvégzésére használnak CNC-szerszámgépeket.

Esztergálás

Az esztergálás az a forgácsolási eljárás, amelyet forgástestek (koncentrikus formák) megmunkálásához használnak (jellemzően a munkadarab kerek vagy lekerekített külső ívén). Jellemzően tengelyeket, hüvelyeket, hengereket, tárcsákat, vagy ehhez hasonló alakú alkatrészek munkálnak meg esztergálással. Esztergálni lehet fát, fémet, de akár műanyagot is.

Az esztergálás egyélű szerszámmal történik; egy állandó keresztmetszetű forgács folyamatos leválasztását jelenti. Ha az esztergálás CNC-géppel történik, akkor a forgács leválasztásához szükséges minden mozgást önműködően végzi a gép az előre beprogramozott adatoknak megfelelően.

Marás

A marás és az esztergálás között az a legfontosabb különbség, hogy amíg a marásnál általában a munkadarabot álló helyzetben tartva a vágószerszám forog, addig az esztergálásnál ez fordítva van: ott a munkadarabot kell forgatni.

Marást olyan esetekben érdemes alkalmazni, amikor fontos a minél precízebb vágási szög: bevágások, csatornák, profilok, kulcshornyok és más hasonló formák kivitelezésénél.

A CNC-technológiának köszönhetően ma már számos olyan probléma orvoslásához lehet marást alkalmazni, amelyek megoldására korábban nem volt ilyen formában lehetőség. Például CNC-marógép nélkül fém vágása repülőgép- vagy autó alkatrészek gyártásához igen kockázatos lenne, így azonban hatékonyan kivitelezhető. De számos más gyártási területen használnak még CNC maró- és gravírozó gépeket.

Alkatrészgyártás CNC-technológiával

Ha alkatrészgyártás, akkor Ermico!

Ahhoz, hogy a CNC-technológiát hatékonyan alkalmazzuk, tudni kell, hogy milyen esetekben érdemes CNC-gépet használni. Különösen igaz ez az alkatrészgyártásban, amikor többek között az egyedi kialakítások vagy a felhasznált anyag is meghatározza, hogy milyen módon érdemes előállítani a produktumot.

Ha termelő üzemének eredményes működéséhez Önnek is új alkatrészekre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal! A helyszíni felmérést és a terv kidolgozását követően rövid időn belül árajánlatot adunk, és a megrendelés után korszerű eszközökkel (adott esetben CNC-technológiát is használva) neki is látunk az új alkatrészek gyártásának!

Mert ha alkatrészgyártás, akkor Ermico!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!